Translate

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Τετράδιο σοφίας

 Φίλες και φίλοι γεια σας               


     

Τα λεξικά της Ελληνικής γλώσσας ερμηνεύουν τη λέξη τετράδιο ως ένα σύνολο αποτελούμενο από πολλά συρραμμένα φύλλα χαρτιού, λευκά ή με γραμμές με προστατευτικό εξώφυλλο, που το χρησιμοποιούν οι μαθητές για να γράφουν τις εργασίες τους. Πήρε αυτό το όνομα απ' το αρχαίο τετράς που θα πει περγαμηνή διπλωμένη στα τέσσερα, επειδή στην Αρχαιότητα  οι μαθητές είχαν τέτοιες περγαμηνές για να γράφουν τις εργασίες τους. 


Στη συγκεκριμένη όμως  περίπτωση το τετ-ράδιο-σοφίας έχει τουλάχιστον  διττό χαρακτήρα και συχνά κατά περίπτωση περισσότερες από δυο ερμηνείες. 







Ως αιώνια μαθήτρια της ζωής η γράφουσα, όπως ίσως και πολλοί από εσάς που νιώθουν έτσι, είχα κι έχω (τώρα πια λιγότερο συχνά)  μια συνήθεια από παιδάκι να συλλέγω σε διάφορα τετράδια λόγια και ζωγραφιές. Αντέγραφα αγαπημένα ποιήματα, κείμενα από περιοδικά, αποσπάσματα από μυθιστορήματα και δοκίμια, ιδέες και άλλες σκέψεις, που συνήθως δίπλα τους τοποθετούσα κάποια ανάλογη εικόνα, την οποία έβρισκα τα παλιά τα χρόνια κυρίως όταν ακόμα κυκλοφορούσαν στα περιοδικά και τις εφημερίδες όπου η εικόνα είχε άλλη αξία.  Μη βλέπετε που τώρα οι υπολογιστές και τα διάφορα άλλα gadgets έχουν κατακλείσει τη ζωή μας και δεν έχουν καμία σχέση με ότι προσλαμβάναμε ως εικόνες τις προηγούμενες δεκαετίες. Ενίοτε βέβαια κατέθετα και καταθέτω λόγια και σκέψεις που γεννιούνται στην ψυχή μου από χίλιες δυο αιτίες κι αφορμές κυρίως όταν αυτά δεν βρίσκουν διέξοδο στον καμβά.

Αργότερα όλη αυτή η διαδικασία πήρε άλλη μορφή αφού εδώ και  χρόνια εκεί που διαβάζω και στο κενό της σελίδας ρίχνω μια ζωγραφιά-σκίτσο από την έμπνευση της στιγμής. Έλα όμως που στο τετράδιο του μυαλού μου δεν υπήρχαν μόνο τα λόγια και οι ζωγραφιές αλλά και οι μουσικές! Τι φταίω εγώ δηλαδή που η λέξη τετράδιο εμπεριέχει και το λέξη ράδιο! Οπότε όλο αυτό φίλοι αναγνώστες και ακροατές, άμα το δει κανείς συνδυαστικά, θα μπορέσει να κατανοήσει τι περίπου ή τι ακριβώς  λέω ή θα ήθελα να πω.. Να πιάσει το νήμα απ’ την αρχή και να ξετυλίξει το κουβάρι  για να φανούν όσα κρέμονται από αυτό, ορατά και αόρατα. Το ηλεκτρονικό τετράδιο έγινε με αφορμή τις εκπομπές τις οποίες έχω παρουσιάσει και παρουσιάζω στη ραδιοφωνική μπάντα της Θεσσαλονίκης.






Όπως ξέρετε "Εν αρχή ην ο λόγος" και ακολουθεί το χάος με τα χιλιάδες αρώματα και  χρώματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Εννοείτε πως εδώ  τραγούδια και μουσικές   συμπληρώνουν και  υπογραμμίζουν τα λεγόμενα!!  Λόγια και σκέψεις λοιπόν στο ηλεκτρονικό τετράδιο. Σκέψεις απλές και πολύπλοκες. Σκέψεις καλλιτεχνικές και περίτεχνες. Σκέψεις άλλων και σκέψεις προσωπικές. (πάντως δεν ξέρω στ' αλήθεια πως και αν θα  βγάλουμε άκρη)

Πρωταγωνιστές στο τετράδιο είναι: το βλέμμα του ποιητή,  η ποντιακή μούσα,    τα παραμυθο-ποιήματα και φυσικά οι ζωγραφιές.. (να μην    ξεχνιόμαστε… μια ζωή αγκαλιά με το τετράδιο αντιγραφής.. μισή σελίδα το κείμενο και μισή σελίδα η ζωγραφιά.. τα χούγια κρατάνε παιδιόθεν..) δεν υπάρχει γιατρειά σε λέω!!  Η έμπνευση της στιγμής και της επικαιρότητας έχουν σκοπό να ορίζουν  συνήθως την  αιωνιότητα  μιας ημέρας.. (είναι βλέπεις που χάσαμε και τον Αγγελόπουλο νωρίς..). Όλα αυτά  σε μια προσπάθεια να βρεθεί η πολυπόθητη αρμονία στην άκρη του παραμυθιού, εκεί που σμίγει δηλαδή η αλήθεια με το ψέμα.

Ενίοτε θα σας κάνω και μικρά ηχητικά δωράκια, αποσπάσματα από εκπομπές μου, που μεταδόθηκαν κατά καιρούς  σε ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης με τα οποία συνεργάστηκα.
Ενημέρωση θα γίνεται όποτε    υπάρχει αιτία κι αφορμή και κυρίως έμπνευση και χρόνος. Η γράφουσα τα λόγια, Σοφία Αμπερίδου, θα ζωγραφίζει -και χαμόγελα- και θα μοιράζει χρυσόσκονη (γι’ αυτό πρέπει να τα έχω οπωσδήποτε καλά με τις νεράιδες..)

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.. και ιατρικώς!!
Ενώ η καλοπροαίρετη κριτική σας, φανερώνει την γενναιοδωρία σας και το πόσο καλή ψυχή έχετε!! Το  ζήτημα παίδες είναι να  αντέχουμε το παρόν, το μέλλον είναι αόρατο και άγνωστο. 
Το αν θα αντέχουμε ο ένας τον άλλον είναι άλλο θέμα.. 🌿🌷💖🍀🌹🌻🌺

Χαιρετώ την ελευθερία της αγάπης σας

© Σοφία Αμπερίδου  

1 σχόλιο:

  1. και κάπως τυχαία βρεθηκα εδώ και νιώθω τόσο χαρά για αυτό.. με μάγεψε ο λόγος σου και με ταξίδεψε η περιγραφικότητα σου.. να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή